Παραγωγή της σοκολάτας Production of chocolate

Σοκολάτα προϊόν υψηλής τεχνολογίας

choco002Η αγαπημένη αυτή τροφή όλων μας είναι το προϊόν μιας εξαιρετικά πολύπλοκης διαδικασίας. Για την παρασκευή της σοκολάτας χρειάζεται μεγάλη πείρα, πολλή φροντίδα και ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα στάδια της παραγωγής που γίνεται με αυτόματες μηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας. Όλα τα υλικά είναι πρώτης ποιότητας και οι κακαοβάλανοι καλοδιαλεγμένοι. Οι karposκακαοβάλανοι κατά την παραλαβή τους και πριν εναποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους, τα σιλό, μεταφέρονται αυτόματα στις μηχανές καθαρισμού. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.  

milk_bucketΑκολουθεί το καβούρντισμα, το ξεφλούδισμα και ο τεμαχισμός του καρπού. Οι διάφορες ποικιλίες κακαοβάλανου συνδυάζονται έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο “χαρμάνι”, ανάλογα με το προϊόν που πρόκειται να παραχθεί. Στη συνέχεια πολτοποιούνται οι καρποί και αποθηκεύονται σε θερμαινόμενες μεταλλικές δεξαμενές. Ο πολτός που πρόκειται σε λίγο να γίνει σοκολάτα προωθείται αυτόματα σε αναμικτήρες για να προστεθούν και τ’ άλλα συστατικά: ζάχαρη, γάλα και βούτυρο κακάο. Ακολουθεί το ραφινάρισμα με σκοπό τη λέπτυνση του μείγματος. Σ’ αυτό το στάδιο, μέσα από ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται πεντακύλινδροι, το μείγμα του πολτού μετατρέπεται σε λεπτή σκόνη.

Το επόμενο στάδιο είναι το κονσάρισμα. Η σκόνη της σοκολάτxythrioας μεταφέρεται αυτόματα πάντα, σε ειδικά μηχανήματα με διπλά τοιχώματα, τις κόνσες. Εκεί με τη διαδικασία της περιστροφής που κρατά μεγάλο χρονικό διάστημα, λειώνει σιγά-σιγά η λεπτή σκόνη σχηματίζοντας έναν ευωδιαστό πολτό. Η σοκολάτα τώρα είναι έτοιμη και αυτόματα χύνεται στα καλούπια.

labΕκεί προσθέτονται αμύγδαλα, αν πρόκειται για σοκολάτα αμυγδάλου και άλλοι ξηροί καρποί ή ανάλογη γέμιση. Αμέσως μετά, οι γεμάτες φόρμες με τη ρευστή σοκολάτα περνούν σε ειδικά ψυγεία, για να στερεοποιηθεί. Βγαίνοντας από τις φόρμες οι σοκολάτες συσκευάζονται σε αυτόματες μηχανές συσκευασίας.

Όλη η διαδικασία από τη παραλαβή των κακαοβαλάνων και των άλλων πρώτων υλών μέχρι τη συσκευασία των προϊόντων σε μια σύγχρονη βιομηχανία, γίνεται με εντελώς αυτόματο τρόπο, χωρίς να μεσολαβούν χέρια. Έτσι λοιπόν οι αγαπημένες σοκολάτες συσκευασμένες αεροστεγώς, φρέσκιες, υγιεινές και απολαυστικές παίρνουν το δρόμο για την κατανάλωση.

Μάθετε περισσότερα για το “Ταξίδι της Σοκολάτας”, από τον καρπό του φυτού του  κακαόδεντρου μέχρι να γίνει σοκολάτα, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ: http://ion.gr/el/chocolate-journey